Njegovanje narodnih običaja – „Pračanska ćetenija“

0
132

Tradicionalna, druga po redu “Pračanska ćetenija” upriličena je sinoć, uz prisustvo velikog broja posjetilaca. Ugodan ambijent i prelijepo druženje karakteristike su koje mogu u najkraćim crtama opisati ovu manifestaciju.

Organizatori – Udruženje ljubitelja prirode i Udruženje žena za ruralni razvoj iz Prače zaista su se potrudili prikazati nam jedan nesvakidašnji događaj. Uz sevdalinku i kolo bosansko, članice Udruženja žena, u specifičnom postupku izrade spremile su ćeteniju za goste koji su sa velikim zanimanjem pratili pripremu i serviranje poslastice koja se može pripremati samo u zimskim danima.Pračansku ćeteniju sinoć su pratili najviši politički dužnosnici iz BPK – premijer i Predsjedavajuća skupštine BPK, ugledni univerzitetski profesori, direktori privrednih društava sa područja BPK, kao i načelnik općine Pale FBiH, Asim Zec.Svesrdnu pomoć i podršku u organiziranju ove manifestacije pružili su brojni privredni subjekti i fizička lica. Naime, sama ćetenija pripada bošnjačkoj folklornoj tradiciji. Priprema se od brašna, šećera, vode i male količine soka od limuna. Ova je poslastica, igličasta i prhka kao paučina, topi se u ustima i svojim ukusom podsjeća na šećernu vunu. Uz pripremu, ove tradicionalne poslastice prisjetili smo se i nekih običaja vezanih za ćeteniju. Nekad,u stara vremena, dok su djevojke spremale poslasticu okolo se pjevalo, pa je to bio povod da se okupe i momci, da se napravi posijelo, druže se i zabave. Pjevalo se, igralo, ašikovalo i tako su se, rađale ljubavi koje su u konačnici završavale brakom. Nekad se dešavalo da nepozvani momci ukradu tepsiju sa ćetenijom dok se hladi na snijegu. Djevojke su je morale čuvati.Tako su i sinoć naše vrijedne hanume čuvale ćeteniju i otrgle od zaborava jedan dio prošlosti, tradicije i lijepih običaja Bošnjaka sa prostora Bosne i Hercegovine.

Uz ovaj običaj ide i sevdalinka, a mi smo imali priliku uživati u maestralnim izvedbama ove pjesme u interpretaciji Hasibe Agić.

Pripremila: Azra Omerović

/radiopraca.ba/
SHARE
Next articleLjekovito bilje