Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH

0
119
Dana 04.aprila  je u prostorijama poduzetničkog i inovacijskog centra Networks, Skenderpašina 1, u Sarajevu održan drugi start-up dan pod nazivom “Kreni”, na kojem je Općinu Pale FBiH predstavilo 15 učesnika sa 8 vrlo kvalitetnih i društveno korisnih ideja.

Budi dio rješenja, tvoja ideja može da pokrene zajednicu – moto je drugog  Start-up dana na kojem su učestvovali predstavnici mjesnih zajednica  iz četiri partnerske općine i to Olova, Rudog, Pale FBiH i Sarog Grada iz Sarajeva,  projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

Start-up dan samo je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP Bosnia and Herzegovina).

Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.

Učesnici iz već pomenutih Općina imali su  priliku javno  predstaviti svoje biznis  ideje iz različitih oblasti. Tom prilikom po glasovima svih učesnika tri  projektne ideje  naših prezentatora ušle su u top 9 najboljih od 29 predložene biznis ideje.

Tom prilikom svih  9 učesnika imalo je priliku dobiti savjete stručnih i uspješnih ljudi iz Networksa  kako da na najbolji mogući način projekti budu integrisani u njihovim zajednicama.

U nastavku provedbe ove aktivnosti  po glasovima stručnog žirija nagrađene su i tri najbolje urađene prezentacije, a nagradu su osvojili ekipa iz Rudog prvo, te ekipe iz Olova  drugo i treće mjesto.

Služba za informisanje opštine Prača