Lovište Bijele vode

0
477

Lovište Bijele vode nalazi se u jugo-istočnom dijelu BiH. Spada u kategoriju brdsko-planinskih lovišta otvorenog tipa sa jako razvijenim reljefom.

Ovi šumski planinski predjeli još netaknute prirode idealan su habitat za mnogu krupnu i sitnu divljač. Cijelo područje je izuzetno bogato vodom a prostrani pašnjaci osiguravaju izdašnu prehranu za životinje. Lovište je opremljeno brojnim visokim čekama i zasjedima. Povjerite nam svoje želje s povjerenjem, a mi ćemo znati kako da ih ostvarimo i da vam pružimo nezaboravno lovačko iskustvo.

KLIMA

Lovište Bijele vode pripada oblastima sa tipičnom planinskom klimom i jasno izražena četiri godišnja doba. Zime su hladne, duge i snježne sa niskim temperaturama, često ispod 0⁰ C. Snijeg počinje padati u decembru i zadržava se do početka maja. Ljeta su dosta kratka i često suha sa visokim dnevnim temperaturama i svježim noćima. Prosjećna godišnja temperatura iznosi 9,4⁰ C. Prosjećna ljetna temperatura iznosi 18,8⁰ C. Oblačnih dana je više nego vedrih.

GEOGRAFIJA

Lovište Bijele vode se proteže brdskim predjelima planine Vranovina. Obuhvata površinu od oko 23,7 km². Nadmorska visina na kojoj se nalazi lovište se kreće od 950 m/nv u dolinskim dijelovima do 1270 m/nv – vrh Vranovina.

Područje lovišta pripada opštini Pale – Prača, Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Udaljenost lovišta od Sarajeva je 65 km, a od Goražda 19 km. Također, lovište je smješteno na raskrsnici važnih putnih pravaca: Sarajevo – Goražde – Dubrovnik, Beograd – Goražde – Dubrovnik i Beograd – Ustiprača – Sarajevo.