Markantna Gradina i pećina u Gradini

0
208
Nedaleko od Prače, a u blizini sela Komrani – nalazi se markantna stijena Gradina u kojoj je skrivena i pećina istoimenog naziva. Sam pristup do pećine zahtjeva dobro poznavanje staze kao i korištenje tehniče opreme za sigurni pristup.

Ova aktivnost je kombinacija planinarenja i alpinizma. Sam pristup do prilaza Gradini može se izvesti iz nekoliko pravaca, a najpraktičniji je iz sela Komrani preko sela Kašikara i put Gradine.

Kada dođete do Gradine – završni uspon se ne preporučuje bez vodiča i sigurnosne opreme. Ulaz u pećinu je prostran kao i prva prostorija, međutim za daljnje spuštanje “vertikalom” u dubinu pećine, potrebna je oprema. Pećina je duga cca 78 metara i prelijepog ulaza. Možemo slobodno reći da je jedan od najljepših ulaza i van okvira BiH. Naravno, potrebno je osjetiti tu čar na licu mjesta.

Dužina ture iz Komrana je cca 1h, a za malo dužu planinarsku turu preporuka je startati iz sela Datelji i preko vrha Cjerice. Za ovu turu potrebno Vam je cca 3h laganog hoda u jednom pravcu (sa odmorima).