Vidikovac Pogled

0
587

Sam naziv lokacije pretpostavka je da je pogled na nešto, a u našem slučaju  najljepši pogled na dolinu Prače.

Pogled se nalazi na putu od sela Datelji prema selu Komrani. Na ovom lokalitetu nalazi se i par seoskih objekata koji krase ovo mjesto. Kada gledate iz Prače – skoro da i ne primjetite da je vidikovac, a tek kada dođete na lokalitet poželite da ostanete cijeli dan na jednom mjestu. Iza Prače cijelom dužinom pruža se planina Romanija, a tu je i skrivena Jahorina.

Na lokalitet možete doći direktno automobilom makadamskim putem koji vodi iznad sela Datelji cca 3 kilometra. U produžetku je selo Komrani do kojeg možete nastaviti automobilom ili prohodati nekih 20-tak minuta.

Na samom ulazu u Komrane nalazi se nekropola sa stećcima koja broji više od 100 stećaka, a niže od nekropole je i selo Kašikari.

Ako se odlučite na planinarenje – startna pozicija vam može biti selo Datelji direktno makadamskim putem, a isto tako i opcija preko vrha Cjerice gdje se direktno spuštate u Komrane i pri povratku zastanete na Pogledu.

U neposrednoj blizini Komrana nalazi se nekoliko pećina koje su vrlo atraktivne samim izgledom, a isto tako i pristupom do istih. To su pećina Gradina, Hladna pećina i Staklena pećina.

Ne preporučuje se obilazak bez vodiča.