Uživajte stazama gljiva – vitaminsko blago šume

0
1284

Na prostorima Prače i Hrenovice u svakom šumarku možete pronaći neku gljivu i obezbjediti bogat ručak.

Nekoliko je staza koje su uhodane i na kojima nećete ostati gladni, a najčešće gljive koje nalazimo su vrganj, šampinjoni, bukovače, mliječnice, lisičarke, rujnice i druge gljive.

Spoj boravka u prirodi i snalaženja u pronalaženju ručka vraća nas u “stvarni” život i zadovoljstvo koje nas ispunjava.

U dogovoru sa domaćinom kod kojeg ste došli ili vodičem, uživat ćete i poželjeti da ostanete bar na kraćem odmoru kod nas.

Gljive u prosjeku sadrže više bjalančevina od ostalog povrća, a istodobno su niskokalorične, iako njihova energetska vrijednost varira ovisno o vrsti. Ujedno sadrže vitamine B1, B2, B3, B5, C, prehrambena vlakna i minerale (kalij, željezo, cink, selen, bakar, kalcij).

Jedinstvene su biljne namirnice koje sadrže vitamin D te se stoga često preporučuju kao prevencija osteoporoze. Dokazano je da pojedine vrste gljiva (vrganji, šampinjoni, tartufi, shii-take i sl.) izlučuju sastojke koji imaju antikarcinogeno djelovanje i tvari s antibiotičkim i imunostimulativnim djelovanjem.

Gljive se mogu pripremiti na gotovo bezbroj načina, a da ujedno imaju odličan okus i visoku hranjivu vrijednost. Bogat su izvor bjelančevina (posebice šampinoni i vrganji) sličnog sastava kao i bjelančevine životinjskog porijekla, pa mogu obogatiti prehranu vegetarijanaca i vegana. Također sadrže neznatne količine masti što ih čini idealnom dijetalnom namirnicom.

Gljive su dobar izvor prehrambenih vlakana, osobito hitina za kojeg se vjeruje da ometa apsorpciju masti i pomaže pri procesu mršavljenja te beta – glukana koji jača imunološki sustav i štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava. Gljive ne sadrže saharozu ni škrob pa su pogodna namirnica za osobe oboljele od dijabetesa.