Putevima šumskih borovnica

0
710

“Putevima šumskih borovnica” nazivamo stazu kojom možete prošetati i ubrati borovnice za sebe. Inače, na ovim prostorima nalazi se najviši vrh u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, a njegov naziv je Borovac.

Borovac se nalazi u blizini Kleka i u ljetnom periodu posjećen je od strane planinara, zaljubljenika u prirodne ljepote i berača borovnica.

Pored Borovca koji se nalazi nekih 1h vožnje od Prače, na bližem lokalitetu u sklopu masiva Crni vrh i Visočice – možete nabrati borovnice za vlastite potrebe i uživati u rekreativnoj planinskoj šetnji.

Staze nisu markirane do svih tih “loga” borovnica i preporuka je da se ide sa lokalnim domaćinom ili vodičem koji će vas ugostiti i organizovati svaki detalj.

Borovnica je listopadni grm visine do 50 cm koji raste na kiselim tlima naših brdskih listopadnih i mješovitih šuma. Cvate od aprila do juna, a plodovi  uglavnom dozrijevaju u augustu. Listovi, koji imaju ljekovita svojstva, beru se prije cvjetanja. Plod je okrugla bobica, promjera 5 – 10 mm, tamno plave boje, kožastog ovoja i kiselkasto-slatkog je okusa. Sadrži organske kiseline, mineralne tvari, tanin i prirodne boje.