Brdski biciklizam – MTB je aktivnost koja nalazi sve više zaljubljenika u kretanje kroz prirodu.

Napredak tehnologije, usavršavanje i prilagođavanje klasičnog bicikla za brdske terene pružilo je mogućnost mnogima brže kretanje brdskim i šumskim stazama. Osim same vožnje kroz prirodu bicikl daje i dozu adrenalina onima koji vole bržu akciju. Tako da danas bicikl možemo praktično susresti skoro bilo gdje u brdima.

Mnogi ovu vrstu biciklizma nazivaju i “off road” biciklizam, jer spad u ekstremne sportove (hobije) u kojima se biciklo vozi po brdima, planinama, kroz šume, poljane i sve predjele koje jednim imenom nazivamo “izvan puta”.

Ljubitelji ovog sporta prelaze iste terene kao i skijaši, ali za razliku od njih, koji ove predjele osvajaju vozeći skije nizbrdo, biciklisti planinske ture osvajaju tako što se prvo voze uzbrdo, pa tek onda nizbrdo.

Trenutak uživanja nastaje kada stignu na vrh planinskog masiva i prepuste se svim ljepotama pogleda koji se pruža sa tih visina.

Brdski biciklizam je sport koji zahtjeva posebnu opremu i bicikle, određeno predznanje, iskustvo i tehniku za „off roud“ vožnju.

Važno je da imate svoj bicikl (brdski ili hibridni bicikl) na kojem ste navikli da prelazite ove distance.