Najčešći gosti seoskih domaćinstava

0
485
Seoski turizam

Najčešći gosti seoskih domaćinstava su:

  • porodice (obično sa djecom do 12 godina starosti);
  • male grupe koje putuju zbog nekih specijalnih interesa (planinarenje, biciklizam, tradicija…);
  • individualni posjetioci;
  • organizovane grupe koje dolaze iz edukativnih razloga;

Navedeni tipovi turista dolaze obično iz velikih urbanih sredina, a u koje nisu od datog sela udaljene previše. Ovo je neko nepisano pravilo, ali naravno da ima izuzetaka.

Ako se u blizini nekog sela nalazi izuzetno atraktivna pećina, tada će dolaziti speleolozi ali i ostali turisti sa čitavog kontinenta pa i šire.

Isto tako, gosti nekog sela mogu biti ljudi koji inače žive na selu, ali su u pitanju dvije različite ruralne sredine, sa različitim kulturnim naslijeđem i folklorom.

Prosječna dužina boravka u seoskom turizmu se ne može tačno odrediti jer je ova kategorija u mnogome zavisna od ponude određenog seoskog područja kao i želja i interesovanja samih turista.

To može biti vikend na selu, ali i dvonedeljni pa i duži boravak. Ipak, sve češći su kraći boravci u trajanju od dva do tri dana.

Seoski turizam bilježi konstantan rast u svijetu. Tome su svakako doprinjeli neki savremeni globalni trendovi kao što su zaštita prirode, boravak u prirodi, kao i očuvanje i ponovno oživljavanje lokalnih tradicija, običaja, kulturno-istorijskih spomenika, a sve to na temeljima održivog razvoja.

Seoski turizam uspješno inkorporira sve ove elemente u svoju ponudu, pa zato i ne čudi što sve više turista putuje u ruralne predjele.

Značaj seoskog turizma je višestruk, a prvenstveno se ogleda u očuvanju prirodne sredine i kulture nekog mjesta, i u poboljšanju opšte socio-ekonomske slike određenog ruralnog prostora.

 

turizamiputovanja.com