KAMPOVANJE: vikend avantura

0
770
Ilustracija

Za sve ljubitelje prirode posebni su momenti koje provedu daleko od civilizacije i gradske buke, nemali broj puta odluče se prenoćiti u prirodi.

Teško sta može zamjeniti zalazak sunca na planini ili cvrkut ptica u ranu zoru, uz lagano puckanje vatre.

Kampovanje kao vid odmora i rekreacije postaje sve popularnija praksa, gdje možete provesti kvalitetno slobodno vrijeme u prirodi sa porodicom. Prostori Prače, Hrenovice i okolnih sela su idealna opcija za provesti noć u prirodi uz potpuni mir i tišinu.

Za sve one koji se odluče na ovaj korak donosimo par savjeta koji će uveliko olakšati boravak u prirodi u učiniti ga kvalitetnim.

Idealno je da zemljište na kome razapinjete šator bude ravno. Ukoliko je u pitanju nizbrdica, očekuje vas cjelonoćno klizanje i buđenje negdje u donjem dijelu šatora. Ako ipak kampujete na kosini, okrenite šator tako da legnete sa glavom uzbrdo.

Tu je, zatim, i vjetar. Treba voditi računa da mjesto gdje postavljate šator ne bude na vjetrometini. Njegovani engleski travnjaci iz kamperskih snova prilično su rijetki na javi. Najčešće ćete, prije razapinjanja šatora, morati da uklonite par kamenčića ili iščupate neki busen trave. Idealno bi bilo da u blizini mjesta gde ste se ulogorili imate izvor pitke vode – ako već ne pitke, a ono makar za osnovno pranje, no kao prvi korak uvijek upoznajte nekoga sa tim gdje idete.

  • Uvijek postavite šator prije mraka – Obavezno isprobajte svoj šator predhodno da bi otkrili bilo kakve eventualne probleme. Ponijeti rezervne klinove za šator za svaki slučaj. Držati prozor blago otvoren noću (ovisno o vremenu)da bi se smanjila vlaga unutar šatora.
  • Odaberite vreću za spavanje u skladu sa sezonom. Lagana vreća za spavanje će valjati u toplijim mjesecima, ali u zimskim ćete morati uzeti one pogodnije za niže temperature.
  • Uzeti samo ono što je neophodno za pripremu svakog obroka. Koristite plastične kese za hranu sa ziperom. Ako postavljate kamp pored automobila ili nekog objekta, imate luksuz da koristite hladnjak da bi lako kvarljivu robu poput mesa očuvali duže.
  • Obucite se prikladno. Ključno je nositi više slojeva tanje robe i postepeno je skidati da se ne bi znojili. Obavezno ponijeti rezervnu odjeću za presvlačenje.
  • U startu napravite sebi sliku u glavi gdje se kamp nalazi. Možete izbjeći lutanje predaleko od svog kampa nošenjem nekoliko jednostavnih sprava u svakom trenutku. Kompas, karta i GPS uređaj mogu vas sačuvati od neželjenih problema.
  • Imajte na umu da preduzmete veće mjere opreza kada kampujete sa djecom ili ljubimcima.
  • Vodite računa da mjesto na kom vi kampujete, je možda dom nekih divljih životinja, mada veće su šanse da vam se nešto loše desi u gradu ali treba biti oprezan.
  • I na kraju ne manje važno ne ostavljajte tragove kampovanja, pokupite za sobom da bi ste i idući put imali gdje doći.

 

24sedam.com