Muškarci pletenjem vunenih čarapa čuvaju tradiciju!

0
458

Muškarci iz sela Yenikaracaagac u turskom gradu Bursi decenijama čuvaju tradiciju pletenja vunenih „drama“ čarapa, i svoje dane provode družeći se u kafeterijama i pletući čarape, a riječ je o tradiciji njihovih predaka koji su 1923. godine u Bursu došli iz grčkog grada Drame.

Svi muškarci u ovom selu znaju plesti tradicionalne čarape, ali se ovim nesvakidašnjim poslom bave najčešće oni u poznoj životnoj dobi.

„Naši preci u Grčkoj su se isključivo bavili stočarstvom, a od ovčije vune su napravili vunicu i pomoću igala s pet žica počeli da pletu čarape i džempere. Mi smo nastavili njihovu tradiciju. Ranije su naši proizvodi bili veoma popularni u mnogim dijelovima zemlje“, kazao je Basi.

Mještanin sela Saban Kaya je kazao da je nekad godišnje trošio i po 200 kilograma vune za proizvodnju čarapa, a da je danas to mnogo manje.

„Prve ispletene čarape bacamo u rijeku da bi nam ruke plele brzo poput vode koja teče, a druge spalimo u vatri da bi ispletene čarape grijale poput ognja, eto, to je tradicionalni početak pletenja“, kazao je Kaya.

On je dodao i to da se nekad pletenje čarapa smatralo preduslovom za ženidbu muškaraca i da je to bilo prvo pitanje domaćina proscima.

atvbl.com