Prača danas

Prača – Vaša turistička destinacija!

U savremenom svijetu uništavajućih tehnologija, gdje zeleni pejzaži polako postaju pustinja, ima jedna oaza netaknute prirode i bogate kulturno-historijske baštine. Oni koji žele da otkriju neotkriveno i zadovolje svoje romantičke strasti treba da posjete prostore općine Pale/Prača.

Gradić Prača udaljen je 36 km od Sarajeva, 42 km od Goražda, 321 km od Beograda i 249 km od Dubrovnika. Nalazi se na nadmorskoj visini od 639 m. Rijeka Prača, okolna brda i planine, njeno su raskošno ruho.

Engleski putopisac William Miller 1898. godine objavljuje knjigu u kojoj spominje boravak u Prači: „ Prvu noć smo proveli u Prači, mirnom naselju sa vrlo čistim restoranom…Nakon nekoliko sati vožnje kroz prelijepu bukovu šumu, stigli smo u Han Bare, na vrh prevoja, gdje stoji lijepi bogumilski spomenik…“

Kako prije više od stotinu godina tako i danas, Praču i njenu okolinu posjećuju turisti iz cijelog svijeta. Malo je mjesta gdje se kao na rijeci Prači može uživati u ribolovu na autohtone vrste riba, pastrmke i lipljana.

Dok prolazite koritom rijeke, opija vas bujna vegetacija prepuna čarobnih boja i mirisa prirode. Ovdje su ogromni potencijali za razvoj seoskog turizma. Raznovrsna flora i fauna, seoska arhitektura, čist zrak, zdrava i bogata domaća gastro ponuda, prirodni izvori mineralima bogate vode, nezaboravni pejzaži, raj su za dušu i tijelo.

Gostoljubivi domaćini mogu da ponude sve blagodeti seoske idile: učestvovanje u kosidbi, čuvanju i njegovanju domaćih životinja, pripravljanju šumskih plodova gljiva i ljekovitog bilja itd.

U samoj Prači se nalazi suvremena sporstka dvorana i nogometni teren. Sa optimalnom nadmorskom visinom i zdravim klimatskim uvjetima, Prača je idealno mjesto za pripreme sportista i sportskih ekipa.

Dođite na „Pračansko ljeto“ i na promoviranje turističkih potencijala BPK-a Goražde „ Drina & Prača – turističke destinacije u BiH“ ! Prača vam poručuje:”Dođite u Praču!